Tips om authentiek te spreken voor publiek

Tips om authentiek te spreken voor publiek

Het belang van authentiek zijn wanneer je spreekt

Om effectief te spreken met impact moet je authentiek jezelf zijn. En dat is meteen ook heel moeilijk. Een publiek (zelfs al is het één persoon) inkijk geven in wie je bent is ENG. Je bent dan immer heel kwetsbaar. Maar daar schuilt ook de kracht! 

Jezelf zijn maakt je op slag toegankelijker en dus sympathieker.
Het is een wisselwerking. Wie zich open en oprecht toont, krijgt loyaliteit en empathie terug. 

Tips om je authentieke zelf te tonen wanneer je spreekt: 

1. Make it personal

Vertel eens een anekdote, iets uit je leven gegrepen. Het hoeven heus niet je duisterste geheimen te zijn. Is er iets aan je onderwerp dat je kan linken aan een persoonlijke ervaring?

2. Show you care

Wanneer je spreek over iets dat je echt raakt, klinkt je stem levendig, straalt je gezicht en heb je op slag meer zelfvertrouwen. En dat werkt ook aanstekelijk. Denk maar aan motivational speakers.

Veel mensen denken dat enthousiasme tonen niet professioneel overkomt. I call bullshit. Heb je hard gewerkt aan dat project? Toon je trots! Zit je hart en ziel in je bedrijf? Laat het ons voelen! Ben jij diep verontwaardigd over een onrecht in de wereld? Spreek het uit. 

Laat zien dat je erom geeft en je publiek zal er ook om geven. 

3. Keep it real

Speel geen rol om het publiek voor je te winnen. Je mag jezelf gerust zelfverzekerder voordoen als je veel last hebt van zenuwen. Maar maak je publiek geen blaasjes wijs. Vroeg of laat val je toch door de man en dan is het bye bye geloofwaardigheid.

Ga niet dus bijvoorbeeld niet voor een groep metalfans staan beweren dat jij ook die hard fan bent, als je liefst naar old skool R&B luistert (me)

Meer tips over spreken met effect?

Als je (beter) wilt leren spreken voor publiek, dan kan jij bij Kill your darlings terecht voor persoonlijke begeleiding, workshops of online curussen waarin je meer leert over vol zelfvertrouwen spreken, presenteren, speechen, enz.

Meer weten?

Groetjes,

Lien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *